Carti de citit care te vor pune pe ganduri si te vor ajuta sa intelegi mai bine de ce este importanta educatia financiara
Se fac mai bine de 2 ani de cand am citit cartea “Conducta de Milioane de Burke Hedges”. Fiind prima carte de educatie financiara a avut un puternic impact asupra mea si m-a facut sa privesc viata din mai multe perspective. Pot sa spun ca aceasta carte m-a pus serios pe ganduri in privinta viitorului meu si al familiei. Niciodata pana atunci nu ma gandisem cat de important este sa ai o sursa de venit cu un minim de efort.
Din acel moment am inceput sa caut si sa citesc tot mai multe carti de educatie financiara. Desi in mare ideea este aceeasi, fiecare autor isi expune ideile sau experientele intr-o maniera diferita. Important este ca in final toti reusesc sa iti schimbe mentalitatea mai mult sau mai putin.
Din punctul meu de vedere aceste carti sunt esentiale pentru a ramane motivat si determinat in viata daca vrei sa iti atingi obiectivele financiare. Nu intotdeuna imi iese asa cum mi-am propus pe plan financiar. Nu sunt in masura sa dau sfaturi de educatie financiara pentru ca si eu sunt departe de a-mi atinge obiectivele financiare.
Ce vreau sa transmit este ca din aceste carti am invatat cum sa am o atitudine pozitiva chiar si in momente nu tot mai bune. Am invatat ca pot sa fac mai mult si sa experimentez si mai mult. Am invatat cum sa valorific timpul in favoarea mea. Fiecare carte citita e ca un nou drum descoperit pe o harta nu tocmai clara.
Cele mai multe carti de educatie financiara sunt scrise de persoane care au plecat de la nimic si au ajuns milionari.
Fiecare autor prezinta experiente si idei diferite, abordeaza si analizeaza problemele intr-o maniera diferita. Citindu-le cartile putem sa invatam din greselile dar si din succesele lor. Inainte sa le citesc cartile credeam ca oamenii de succes scot carti sau fac cursuri ca sa profite si sa faca bani de pe urma oamenilor fara educatie financiara. Acum ii admir si ii respect pentru ca si-au facut timp sa impartasasca din experienta si din viata lor.
Cand eram copil si imi doream lucruri pe care parintii mei nu isi permiteau sa mi le cumpere, ma duceam suparat in camera mea. Visam cu ochii deschisi ca “aveam niste pantaloni fermecati, in care apareau in fiecare dimineata o suma mare de bani care sa imi satisfaca toate dorintele”. Acum cred ca nu trebuie sa am “pantalonii fermecati” care sa aiba grja de situatia mea financiara. Trebuie sa fac doar ca economiile si investitiile mele sa genereze un profit care sa acopere cheltuielile zilnice.
Vreau sa impartasesc cateva carti de citit care pe mine m-au scos din zona de confort si m-au ambitionat sa vreau mai mult. Sa imi setez obiective clare si in fiecare zi sa fac tot ce pot pentru a le atinge. Ordinea in care le-am enumerat este si ordinea in care am citit aceste carti. Daca nu le-ai citit, iti recomand cu toata increderea sa le citesti. Atentie, aceste carti te vor pune serios pe ganduri.
Carti de citit care te vor pune pe ganduri si te vor ajuta sa intelegi mai bine de ce e importanta educatia financiara
Fiind prima carte de educatie financiara citita, a avut si un puternic impact asupra mea. Modul in care autorul a prezentat cum putem sa muncim odata si sa fim platiti permanent, construind conducte de venit pasiv m-a pus serios pe ganduri. Traim de la un salariu la altul. Muncim din ce in ce mai mult pentru a ne satisfice placerile de moment (masini, haine, restaurante scumpe), crezand ca acestea sunt lucruri indispensabile.
Cartea ne invata ca toti dispunem de o resursa numita timp. Daca eforturile noastre se pot concentra asupra valorificării si transformarii acestuia in resurse financiare cu siguranta putem sa reusim. Cartea este despre doi frati care desi lucreaza in acelasi loc si castiga la fel, fiecare isi consuma timpul si resursele financiare in moduri diferite. Cine are de castigat? Va las sa descoperiti in carte.
Aceasta carte iti va deschide ochii cu privire la cum sa privesti oamenii cu bani. Recunosc ca pana sa citesc cartea catalogam majoritatea oamenilor cu bani ca fiind hoti, zgarciti si plini de ei. Ma gandeam ca toti au facut avere furand sau inseland, ceea ce este total gresit. Cartea ne enumera 17 moduri in care gandirea financiara a oamenilor bogati difera de cea a oamenilor saraci si din clasa de mijloc. Gandirea determina modurile de actiune si prin urmare rezultatele lor.
Lectia este simpla: ”Daca vrei sa ajungi la un nivel mai inalt al vietii, trebuie sa renunti la unele dintre vechile modalitati de a gandi. Apoi sa incepi sa adoptati altele noi. In cele din urma, rezultatele vor vorbi de la sine.” Cu siguranta aceasta carte iti va schimba perceptia despre oamenii cu bani.
Este cea mai vanduta carte de educatie financiara publicata vreodata. Acesta carte plina de intelepciune practica ne reaminteste pricipiile de baza, necesare pentru a avea o interactiune de succes cu oricine, oriunde și oricand. Cartea m-a invatat ca secretele succesului au fost scrise de oameni, pentru a fi aplicate de oameni.
Iata unul din citatele pe care le-am notat atunci cand am citit cartea si care cred ca este esential in viata de zi cu zi: „ De fiecare dată când ieși afară, ridică-ți bărbia, ține fruntea sus și inspiră adânc; soarbe razele de soare. Intampină-ți prietenii cu un zambet și pune suflet în fiecare strângere de mana. Nu te teme că vei fi greșit înțeles și nu irosi niciun moment gândindu-te la dușmanii tăi. Incearcă să itii fixezi ferm în minte ce ti-ar placea sa faci, apoi, fara sa iti schimbi directia, te vei indrepta direct catre scop…”
Sfaturile din aceasta carte m-au invatat sa devin un interlocutor agreabil. Am invatat cum sa fac o buna impresie inca de la prima intalnire, cand trebuie sa ma retrag dintr-o disputa. Dar cel mai important am invatat sa imi admit propriile greseli inainte de a face reprosuri altora. Cu siguranta este o carte care merita citita si recitita ori de cate ori iti pierzi increderea in tine sau simti nevoia de un impuls pentru a reusi.
Suntem educati de mici ca trebuie sa mergem la scoala, sa otinem note mari si apoi sa ne gasim un loc de munca stabil. Trebuie sa tinem cu dintii de el, ca apoi la batranete sa primim o pensie. Scoala ne invata cum sa lucram pentru bani dar nu ne invata cum sa punem banii sa lucreze pentru noi.
Multi oameni muncesc foarte mult, dar niciodata nu par sa castige suficient sau sa economiseasca. In aceasta carte, autorul spune lucrurilor pe fata si te invata cum sa scapi din “Cursa sobolanului” si sa obtii independenta financiara.
Din aceasta carte am invatat diferenta intre active si passive. Dar cel mai important am invatat cum sa vorbesc cu copilul meu despre bani si educatie financiara. Este o carte din care cu siguranta avem multe de invatat mai ales despre ce inseamna educatia financiara.
Intotdeauna cand citesc o carte de educatie financiara subliniez sau imi iau notite cu citate sau paragrafe descoperite in carte. Unul din citatele care mi-au atras atentia in mod deosebit este: “Averea unui om nu constă în punga pe care o poartă cu el la cingătoare. O pungă groasă se goleşte repede dacă nu există un izvor de aur de unde să o adapi mereu.
Cartea te invata de ce e important sa te platesti pe tine mai intai si apoi sa faci banii sa lucreze pentru tine. “Fiecare monedă de aur pe care o păstrezi devine un sclav care lucrează pentru tine. Fiecare monedă de aramă este copilul monedei de aur, ce lucrează şi ea pentru tine”.
Cartea este o adevarata sursa de inspiratie ce trateaza o multime de subiecte de educatie financiara cu exemple din indepartatul Babilion. Cel mai bogat om din Babilion este o carte pe care trebuie sa o citesti fara intarziere. Poti sa o recomanzi prietenilor si s-o daruiesti oricarei persoane care face primii pasi in lumea afacerilor.